Simptomi na Covid 19 od danas na proveri i u domovima zdravlja

0
153

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Berislav Vekić izjavio je da građani koji osećaju simptome slične koronavirusu od danas mogu u domovima zdravlja da provere svoje zdravstveno stanje.

On je objasnio da će građanima u objektima koji su namenjeni samo za pacijente sa simptomima koronavirusa biti urađena dijagnostika, merenje temperature, krvna slika, rendgen, da će dobiti mišljenje lekara, usmerenja da li će ići u samoizolaciju i savet šta dalje da preduzmu.

Državni sekretar je rekao da od danas više nema potrebe da se zove broj telefona koji je Ministarstvo otvorilo u cilju borbe brotiv koronavirusa i da svi koji osete tegobe i simptome treba da odu u najbliži dom zdravlja, gde će biti pregledani. On je naveo da je uočeno da se građani kasno javljaju na pregled i da tek trećeg ili četvrtog dana od kada su postali febrilni pozivaju telefone, što komplikuje njihovu kliničku sliku i dalji tok lečenja. S druge strane, kako je ukazao, potrebno je da se smanji prijem ka sekundarnom i tercijarnom nivou, kako bi naši infektolozi na Infektivnoj klinici Dragiša Mišović i klinikama u Zemunu imali više vremena da se posvete težim slučajevima.

Vekić je rekao da će domovi zdravlja raditi od 7 do 22 časa, uz napomenu da neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 časova jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom policijskog časa.

Nakon 22 časa građani mogu da odu na Infektivnu kliniku ili u bolnice opšteg tipa, dodao je državni sekretar.

On je istakao da se u privremenoj bolnici na Sajmu trenutno nalazi 49 pacijenata, od kojih je 39 muškaraca i 10 osoba ženskog pola sa lakšom kliničkom slikom. U svakoj od tri smene je 10 lekara i 25 sestara, koji se bore za svaki život, zaključio je Vekić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here