Televizija KTV najoštrije osuđuje hapšenje novinarke Ane Lalić

0
316

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić, puštena je iz pritvora nakon što joj je određeno zadržavanje od 48 sati pod optužbama za širenje panike i izazivanja nereda. Nakon izlaska iz pritvora ona je izjavila da nije ni trenutka zažalila zbog pisanja teksta o Kliničkom centru Vojvodine.

Televizija KTV najoštrije osuđuje hapšenje novinara koji se bave istinitim i objektivnim izveštavanjem.

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić puštena je na slobodu nakon što joj je određeno zadržavanje od 48 časova pod optužbom za širenje panike i izazivanje nereda. Policija je u sredu uveče privela Anu Lalić, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je ona svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Lalić je, između ostalog, u tekstu navela da KCV ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”. Nakon privođenja ona je rekla da ni po koju cenu neće odati svoje izvore kada je u pitanju sporni tekst. Navela je da se slaže sa Kliničkim centrom Vojvodine kada kažu da im je ugled narušen, ali je dodala da im je ugled narušen ne njenim pisanjem, već njihovim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika kao i kako je rekla učestvovanjem u farsi kojom nas ubeđuju da su nam bolnice najbolje opremljene u regionu, dok u tim istim bolnicama malter pada po glavama, na kojima nema zaštitnih kapa.

Ana Lalić je rekla da je šestoro policajaca u sredu uveče došlo u njen stan, da su pretresli i stan i automobil, kao i da su joj oduzeli telefone i laptop koji se još uvek nalaze u policiji. Nakon pretresa odvedena je u policiju gde je saslušana i stavljena u ćeliju te ujutru opet saslušana i nakon toga puštena je iz pritvora.

Lalić je rekla da za sve što je napisala u tekstu postoje svedoci, kao i da je poslala pitanja Kliničkom centru Vojvodine i pokrajinskom Sekretarijatu za zdravstvo na zvanične mejl adrese. Zvala je više puta i PR KCV, koji se nije javljao na telefon. “Čim je tekst objavljen na portalu, počele su da mi stižu reakcije od medicinara i njihovih porodica preko prijatelja i poznanika, uz tvrdnje da je još gore nego što sam pisala, javljala se i žena iz Kikinde koja je zabrinuta za ćerku koja radi u KCV. Sve te poruke su u mom telefonu, i policija i tužilaštvo mogu da ih vide”, rekla je Ana Lalić.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je komentarišući hapšenje Ane Lalić rekla da joj je žao što se to dogodilo, ali da je širenje lažnih vesti tokom vanrednog stanja ozbiljan prekršaj. Ona je rekla da će apelovati na to da više ne bude privođenja, čak i ljudi koji govore laži, a da će se Vlada Srbije više truditi da te laži opovrgne.

S druge strane United Media Sarl iz Luksemburga, u čijem sastavu radi portal Nova.rs upozorava da je privođenje novinara, kao što je slučaj sa Anom Lalić, potpuno neprihvatljivo i da se vanredno stanje ne sme koristiti kao izgovor za cenzuru i obračun sa medijima i da će iz tih razloga o ovom slučaju obavestiti sve evropske zvaničnike i medijske organizacije širom sveta.

Televizija KTV, koja je skoro imala isti slučaj kada je u pitanju hapšenje onih koji istinito i objektivno izveštavaju građane pod izgovorom vanrednog stanja, najoštrije osuđuje hapšenje novinarke Ane Lalić i apeluje na obezbeđivanje uslova za slobodu medija u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here