Građevinski sektor u Republici Srpskoj radi, ali u smanjenom kapacitetu

0
195

Građevinski sektor stabilan, na tržištu ima dovoljno proizvoda. Svi radnici su zaštićeni na poslu, što inspekcija redovno kontroliše. U toku je i građevinska sezona u Semberiji, gdje se na gradilištima radi “punom parom”.

Problema ima u transportu pa je otežana i nabavka građevinskog materijala, ipak, stovarišta u ovom kraju Srpske su trenutno dobro snabdjevena.

Dio starijih radnika ostaje kod kuće, kao i radnici sa hroničnim oboljenjem, kaže ministarka Srebrenka Golić. U vrijeme kada smo gotovo svakodnevno bombardovani lošim vijestima, slika sa gradilišta širom Srpske pokazuje, da se naizgled život, pa tako i odgovoran i za privredu svake zemlje važan posao, odvija sasvim normalno. Građevinska sezona nije stala. U bijeljinskom preduzeću “Buk promet”, koje ima širok spektar djelatnosti u građevinarstvu kažu da se usljed pandemije virusa korona trenutno radi u smanjenom kapacitetu.Preduzeli su na gradilištima i sve mjere zaštite radnika u skladu sa naredbama Republičkog i Gradskog kriznog štaba. Najbitnije je napominje Gajić sačuvati zdravlje radnika. Gajić ističe da i u ovakvim uslovima nema kašnjenja sa rokovima izvođenja radova na gradilištima.

Problema ima kod nabavke građevinskog materijala koji je neophodan u izvođenju radova na izgradnji vodovodne mreže, a koji dolazi uglavnom iz zemalja zapadne Evrope.

Pored gradilišta neophodno je da rade i stovarišta građevinskog materijala, transport i sve što prati gradnju. Radno vrijeme stovarišta građevinskog materijala je skraćeno. Ipak situacija je uslovila da je i na ovim mjestima u građevinskoj sezoni manje ljudi pa je tako manji i obrt sredstava. S obzirom na okolnosti i poteškoće u transportu kod nabavke repromaterijala, nastojimo da održimo poslovanje i broj radnika u firmi kaže Lazarević.

Po građevinski materijal sa ovog stovarišta upućuju se dva prevoznika, s obzirom da su i pojedini prevoznici već podigli cijene svojih usluga. U uobičajenim okolnostima svakodnevno su na ovo stovarište građevinski materijal dovozila dva do tri kamiona, sada je to spalo na dva kamiona u sedmici. Investitori u Bijeljini uveliko su započeli realizaciju velikih projekata na izgradnji stambenih i poslovnih objekata, ono što je do sada ugovoreno što se tiče isporuke građevinskog materijala na lokalna gradilišta biće ispoštovano, kaže Lazarević.

U poslednjih nekoliko godina osjetio se regionalni trend rasta i jačanja tržišta nekretnina. Pokrenula se građevinska operative. Uslijedio je značajan rast potražnje a samim tim, povećanjem tražnje rasle su i cijene ali i prodaja nekretnina. Novonastala situacija promjenila je sliku, pa je i prodaja stanova i drugih prostora stala.

S obzirom da je riječ o djelatnosti koja se ne može gledati izolovano jer se poslovi građevinara nadovezuju s raznim stručnjacima iz branše, šteta od zatvaranja gradilišta bila bi ogromna. To bi izazvalo svojevrstan domino efekat jer bi bez posla u tom slučaju ostali i oni koji rade armaturu i beton, struju, vodu, klimu, pločice, te završne radove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here