Ljiljana Milovanović – Usvojena deca poreklom iz porodica koje su u teškoj finansijskoj situaciji

0
287

Ljiljana Milovanović je izjavila da se danas usvajaju deca poreklom iz porodica koje su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, zbog nesloge među roditeljima i iz drugih razloga, ali je važno i da deca ostaju u Srbiji.

Pojednici smatraju da se ključ enigme velikog broja ukradenih beba tokom  sedamdesetih i osamdesetih godina u našoj zemlji krije u složenom postupku usvojenja koji je prema tadašnjim zakonima važio u Jugoslaviji. Potpuno usvojenje sve do 2005. godine nije bilo moguće ako deca imaju žive roditelje. Majku kojoj je oteta beba, Ljiljanu Milovanović smo pitali da li ima uvid u današnju situaciju kao i da li su krađe i danas zastupljene u meri u kojoj je to bio slučaj pre trideset ili četrdeset godina.

Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, od 2006. godine do danas usvojitelji iz Srbije ukupno su usvojili oko hiljadu pet stotina dece, dok su usvojitelji iz inostranstva usvojili ukupno nešto preko dve stotine dece. Kada je reč o usvojiteljima iz inostranstva, decu iz Srbije najčešće su usvajale porodice iz Švedske, zatim iz Sjedinjenih Američkih Država i iz Španije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here