Poslovni forum Srbija – Češka

0
247

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio da postoji veliko interesovanje čeških IT firmi za poslovanje u Srbiji i da se već razgovara o ulasku velike kompanije Rokvej iz oblasti digitalnih servisa na srpsko tržište na otvaranju Biznis foruma Srbija-Češka.

Poseban kvalitet, po rečima Čadeža, sve intenzivnijoj privrednoj saradnji  dve zemlje daje interesovanje čeških kompanija za značajna ulaganja u Srbiji u poslednjih godinu, dve.  On je podsetio na ulaganje češke kompanije Telenor, koja je, kako je istakao, od cele Evrope izabrala Srbiju za razvoj i primenu 5G tehnologije u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Ukazao je i na nedavno sklopljen posao između Mojih brendova i firme Matoni iz Češke, glavnog partnera Pepsika koji je preuzeo srpski Knjaz Miloš.

Čadež je naglasio da su na Biznis forumu bile prisutne dobre kompanije iz Srbije, među kojima je trećina iz prerađivačke industrije, kao i veliki sistemi poput Železnica Srbije, Jugoslovenskog rečnog brodarstva, EPS-a, kao i velike privatne kompanije kao što su Eliskir i Vital.Prema njegovim rečima , Srbija može da ponudi najbolje proizvode i rastuće IT industrije za digitalnu poljoprivredu, e-Zdravstvo i upravljanje industrijskim i energetskim sistemima. Čadež je poručio da i češki i srpski privrednici mogu uvek da računaju na podršku PKS u svakodnevnom poslovanju.

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi  je ukazao na veliko interesovanje čeških privrednika da dođu u Srbiju i upoznaju se sa uslovima poslovanja i investiranja. Dlouhi je naveo da su rezultati istraživanja Privredne komore Češke pokazali da češki privrednici smatraju da će Srbija biti prva sledeća zemlja koja će ući u EU i naglasio je dobre privredne, kulturne i prijateljske odnose dve zemlje. On je rekao da su u delegaciji privrednika Češke bili  investitori poput Telenora, Matonija, ali i kompanija iz sektora mašinstva, farmacije, prehrambene industrije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here