Stalna borba koju uzgajivači mlečnih krava vode je kako da sirovo mleko bude visokog kvaliteta i tako se ostvari maksimalna zarada? Često su i male stvari pri muži odlučujuće za krajnji kvalitet mleka.
Za uspešno obavljanje muže, odnosno očuvanje zdravlja grla i dobijanje kvalitetnog mleka potrebno je da: štala bude čista, svetla i provetrena; da muzne krave budu čiste, zdrave i u dobroj kondiciji; muzač mora biti zdrav, čist i da savesno obavlja mužu; oprema za mužu i prihvat mleka mora biti besprekorno čista i ispravna. Da bismo dobili mleko sa što manje mikroorganizama trebamo biti obazrivi pri muži krava koja se odvija u nekoliko faza: priprema za mužu; muža; dezinfekcija vimena; pranje i dezinfekcija mlekarske opreme.
Priprema za mužu obuhvata pripremu štale, muzača, aparata za mužu i krave. Krave moraju biti smeštene u čistim, suvim i svetlim prostorijama sa dobro urađenom ventilacijom i kanalizacijom. Treba sprečiti rasipanje vode, redovno iznositi đubre, obnavljati prostirku, prati i čistiti zidove i prozore i na taj način održavati čistoću ležaja, jasla, pojilica i hodnika za hranjenje i mužu. U toku muže izbegavati poslove koje povećavaju zaprašenost vazduha, kao što su timarenje, rasturanje prostirke i kabaste hrane. Higijena mleka zavisi i od lične higijene muzača. Muzač mora biti zdrav sa čistom uniformom, ruke oprane i suve, nokti podrezani i čisti i za vreme muže da ne obavlja drugi posao. Pre muže treba proveriti muzni aparat da li je opran i čist, proveriti rad aparata.
Pranje i dezinfekcija vimena je značajna tehnološka operacija u procesu muže. Njena uloga je da se uklanjanjem nečistoće sa vimena spreči njeno prodiranje u mleko tokom muže i time smanji početni broj mikroorganizma u mleku. Nakon brisanja – sušenja vimena, pristupiti masaži koja ima za cilj da poveća priliv krvi u vime i da stimuliše lučenje oksitocina. Muža je veoma značajna operacija koja se sprovodi u tri faze: predmuža, muža i domuzivanje. Pre muže poželjno je iz svakog vimena, posebno izmusti po dva do tri mlaza mleka u kontrolnu posudu. Ako izlazi mleko koje se ravnomerno razliva u tankom sloju i ako na dnu crnog lončeta ne primećujemo nikakve promene, znak je da je ta četvrt zdrava. Ali ako se u mleku primete promene u vidu izmenjene konzistencije, odnosno pojave pahuljica zatim grušanje mleka pa i pojave gnoja, kao i promene boje mleka u crvenu, plavo žutu ili druge nijanse, odmah još kod prvih promena na mleku treba tu četvrt posebno pomusti. Po završetku muže zatražiti intervenciju veterinara. Mleko nakon muže procediti i ohladiti na poželjnu temperaturu od 4°C do upotrebe – prerade.