Period mlečne zrelosti kukuruza, krajem jula i početkom avgusta, vreme je kada se javljaju prvi simptomi crvenila lista. Početne promene prepoznaju se po pojavi crveno-ljubičaste boje na listovima, delimično na lisnim rukavcima, komušini, ali i na pojedinim delovima stabla.
Karakterističan znak bolesti crvenilo lista, kako navodi Iskra Arapović, viši stručnjak za žitarice i povrtlarstvo PSSRS, je crvenilo glavnog lisnog nerva iznad klipa – što predstavlja i najpouzdaniji pokazatelj prisutnosti. U narednim fazama, promena boje postupno se širi i na ostale delove biljke. Do faze mlečne zrelosti simptomi su u potpunosti neprimetni, biljke ne zaostaju u porastu, a cvetanje i oplodnja se odvijaju normalno do pojave prvih simptoma bolesti. Crvenilo kukuruza je bakterijska bolest, a na istoj parceli se mogu naći biljke sa različitim intenzitetom crvene boje. „U sušnom periodu i pri visokim temperaturama, a nakon pojave prvih simptoma, biljke brzo venu. Sa sušenjem biljke gube crveni pigment i poprimaju karakterističnu sivu ili crnu boju stabla. Kod zaraženih biljaka zrna su nenalivena i smežurana“, pojašnjava Arapović, dodavši da u slučaju nastupanja vlažnijeg i hladnijeg perioda, može doći do privremenog oporavka biljaka i usporavanja procesa uginuća, čak i delimičnog povlačenja crvenog pigmenta iz lista.
Borba protiv ove bolesti je jednim delom bazirana i na tolerantnosti hibrida kukuruza. Pojedini hibridi ispoljavaju pasivnu otpornost prema bolesti. Naravno, najznačajnije mere kontrole same bolesti je pravilan plodored, uvoditi tropoljni ili višepoljni plodored, a izbjegavati dvopoljni, naročito strna žita nakon kukuruza u slučaju da je bolest registrovana u tekućoj godini. Suzbijanje korova po rubnim delovima parcela, kanalima i uvratinama, naročito sirka, je obavezna mera jer su ova mesta prirodni izvor fitoplazme. „Hemijske mjere suzbijanja vektora nisu pokazale dovoljnu efikasnost pa je nužno vršiti monitoring i ozbiljno se posvetiti primeni preventivnih mera. Činjenica je da crvenilo kukuruza ozbiljno može da umanji prinos od 40%, a prema podacima s terena od 50 do 90 %. Ratari se sad u ovom periodu uveliko susreću sa gubicima prilikom skidanja silaže“, dodaje Arapović.
Kako proizvođači ne bi prevremeno donosili zaključke o prisustvu bolesti, napominje da do pojave crvenog pigmenta može doći i usled nedostatka pojedinih makro ili mikroelemenata u zemljištu poput fosfora ili magnezijuma. Biljke kod kojih je odstranjen klip ispoljavaju crvenu boju zbog nemogućnosti odlaganja šećera u seme ili usled oštećenja stabla iznad klipa od kukuruznog plamenca.