Beogradski rakija fest, u organizaciji udruženja „Najjači ukusi Srbije“ i pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije (PKS), dodelio je domaćim proizvođačima rakije nagrade „Beogradski pobednik“ u više kategorija.

Na svečanosti je rečeno da je PKS, radi unapređenja poslovnog ambijenta u oblasti proizvodnje rakije, prepoznala potrebu da se senzorsko ocenjivanje rakija dodatno uradi.

Direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog okruga i članica žirija za ocenu kvaliteta rakija Ana Lapčević rekla je da u Srbiji raste broj proizvođača rakija i registrovanih destilerija.

Proizvodnja jakih alkoholnih pića u Srbiji prošle godine iznosila je  37,2 miliona litara, što je bilo povećanje proizvodnje od 2,8 odsto u odnosu na godinu pre. U ukupnoj proizvodnji jakih alkoholnih pića, dominirala je proizvodnja rakije od voća u iznosu od 24,3 miliona litara i to prvenstveno šljivovica. Najzastupljenija voćna rakija je rakija od šljive koja obuhvata oko 65 odsto ukupne proizvodnje, sledi rakija od kruške sa 10 do 12 odsto, rakija od dunje sa šest do osam odsto, rakija od grožđa sedam odsto, rakija od kajsije pet odsto i ostale voćne rakije tri do pet odsto.