Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Sektor inspekcije tog ministarstva od 1. avgusta do 29. septembra sproveo 382 inspekcijska nadzora kod subjekata koji obavljaju delatnost proizvodnje i prometa pekarskih proizvoda.
Nadzor je sproveden u skladu sa Uredbom o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast, odnosno druga biljna ulja i masti. Nadzori su obuhvatili proveru deklarisanja proizvoda i upotrebe sirovina koje predstavljaju analoge mlečnim proizvodima. Utvrđene su nepravilnosti kod 70 subjekata, što čini 18,3 odsto ukupnog broja kontrolisanih. Najčešći propusti odnosili su se na nepoštovanje obaveze jasnog označavanja proizvoda. To se pre svega odnosi na korišćenje proizvoda koje nisu i ne mogu imati u nazivu sir i slično i našli su se u prometu bez adekvatnog obeležavanja. Tokom nadzora doneto je 67 rešenja o otklanjanju nepravilnosti, izrečene su mere zabrane prometa kod 11 subjekata i podneta su 23 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
Pored toga, od 15. septembra, inspektori kontrolišu i maloprodajne objekte. Ukupno su sprovedena 192 nadzora, a u jednom slučaju utvrđeno je nepoštovanje propisa, nakon čega je izdato upravno rešenje o otklanjanju nepravilnosti. Uočen je pozitivan trend smanjenja nepravilnosti u pekarama. Dok je u prvim danima kontrole više od 20 odsto subjekata bilo neusklađeno sa propisima, u septembru je taj procenat značajno smanjen. Sve veći broj proizvođača prestaje sa upotrebom sirovina koje predstavljaju analoge mlečnim proizvodima, u cilju očuvanja kvaliteta i transparentnosti prema potrošačima.
Pored kontrole primene Uredbe, poljoprivredna inspekcija nastavlja redovne aktivnosti u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, koje obuhvataju proveru higijene, HACCP sistema, upisa u Centralni registar i pravilnog deklarisanja proizvoda. Kontrole će biti nastavljene i u narednom periodu, kako bi se osigurala puna primena propisa i jednak tretman svih učesnika na tržištu, navodi se u saopštenju.