Kada je reč  o nasilju prema transrodnim osobama u našoj zemlji , od dolaska na premijersko mesto Ane Brnabić ništa se nije promenilo i nasilje prema takvim osobama nije smanjeno – izjavila je predsednica udružennja Egal, Vesna Zorić.

Imenovanje Ane Brnabić za predsednicu Vlade Srbije, pozdravilo je i udruženje ‚‚Egal‚‚ uz konstataciju da je u pitanju značajan korak u poboljšanju položaja žena i LGBT zajednice u našoj državi. Tom prilikom je izraženo i očekivanje ‚‚od buduće premijerke da jedno od vrlo bitnih pitanja na njenoj agendi bude odlučna borba protiv svake vrste nasilja, koje je problem čitavog društva kao i da se ne bavi samo posledicama i kažnjavanjem počinilaca, već i otklanjanjem uzroka. ‚‚Koliko je za ovih godinu dana urađeno na tom planu i kakva su dalja očekivanja LGBT zajednice kada je reč o sprovođenju strateških dokumenata i akcionih planova za suzbijanje diskriminacije? Vesna Zorić, predsednica udruženja „Egal“ ističe da na tom planu za godinu dana nije urađeno ništa značajno.

Zaštitinik građana Zoran Pašalić naveo je u nedavnoj izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, da LGBT osobe i dalje nisu dovoljno zaštićene u našoj zemlji , da se njihova prava krše usled ukorenjenih predrasuda i stereotipa. Diskriminacija ima mnogo oblika, od zlostavljanja u školama, pri zapošljavanju i napredovanju na poslu, preko postupanja policije, čak i prilikom obraćanja zdravstvenim ustanovama- rekao je Pašalić.