Osveštan hram Svetog oca Nikolaja u Zrenjaninu

0
328

U subotu 14.jula Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej, sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, osveštali su hram Svetog Oca Nikolaja u Zrenjaninu.

Hram Svetog Oca Nikolaja u Baranjskoj ulici, u zrenjaninskom naselju “Zeleno polje”, prvi je novosagrađeni pravoslavni hram u gradu nakon dva veka koji se osvećuje. Počeo je da se gradi 2015. godine, a posvećen je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu, krsnoj slavi porodice Dević, koja se obeležava 19. decembra. Zamisao zadužbinara bila je da hram sagradi u korist narodu i pravoslavnim vernicima grada Zrenjanina, ali ga je prerana smrt omela u ostvarenju te želje. Hram je sagradila porodica, uz podršku Grada Zrenjanina i Srpske pravoslavne Eparhije.

Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej, sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, osveštali su hram Svetog Oca Nikolaja u Zrenjaninu, zadužbinu upokojenog arhitekte Vojislava Devića.

Do hrama Svetog oca NIkolaja, patrijarh je stigao, kako i dolikuje banatskim običajima, fijakerom.

 Protojerej Radivoj Nađalin starešina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu pozdravio  je patrijarha Irineja i poželeo mu dobrodošlicu u naš grad.

 Sveta arhijerejska Liturgija i osvešćenje hrama počelo je u ranim jutarnjim časovima gde je prisustvovao veliki broj vernika i građana, kao i članovi lokalne samouprave. Oni su se u porti hrama okupili kako bi pozdravili vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve i prisustvovali ovoj svečanosti.

Hram, podignut po želji zadužbinara po uzoru na crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla u mestu Noćaju, je oslikao jedan od najboljih freskopisaca na našim prostorima, akademski slikar Gojko Ristanović koji je započeo oslikavanje Hrama Svetog Nikolaja na Zelenom polju početkom 2017. godine i nakon više od godinu dana freskopis na oko 500 kvadratnih metara je završen.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here