SRS o uočenim nepravilnostima isplata ličnih dohodaka zdravstvenim radnicima

0
177

Savet za zdravstvo Beogradskog okružnog odbora Srpske radikalne stranke alarmirao je javnost o uočenim nepravilnostima isplata ličnih dohodaka zdravstvenim radnicima nakon najavljenog povećanja plata u zdravstvu.

U saopštenju izdatim tim povodom navedeno je da je u medijima slavodobitno najavljeno povećanje plata zdravstvenim radnicima u rasponu od deset do dvanaest procenata, a u praksi je to iskazano dva do tri odsto manje jer se po saznanjima Srpske radikalne stranke vrše mahinacije sa minulim radom zaposlenih. Naime, ako je na primer neko radio u Domu zdravlja, pa prešao na radno mesto u neki od kliničkih centara u minuli rad mu se računa isključivo samo ono vreme kada je bio zaposlen u Kliničkom centru, iako ustanova dobija normalno uvećanu platu od Fonda i minulog rada koje zaposleno lice ima prema evidenciji Fonda.

Slična situacija je i sa lekarima kojima se specijalizacije više ne računaju kao minuli rad nego kao edukacija te im se za taj iznos umanjuje isplata regularno povećane plate, dok iznos koji je umanjen ostaje u kasi zdravstvene ustanove. Osnovano se sumnja da se od tih protivzakonito stečenih finansijskih sredstava vrše građevinski radovi po bolnicama.

Radikali postavljaju pitanje predstavnicima vladajućeg režima: zašto i dalje štiti kriminalce iz perioda vladavine Demokratske stranke koji su još 2002. godine od Evropske investicione banke dobili osam stotina miliona evra za rekonstrukciju bolnica na teritoriji Republike Srbije, a o većini tih sredstava ne postoji nigde zabeležen trag trošenja tih sredstava? Tih osam stotina miliona je od investicione banke, u periodu vladavine od Božidara Đelića do Mirka Cvetkovića, dobijeno u dve tranše od po četiri stotine miliona evra, ali već 2012. godine uočeno je da je većina tih para na volšeban način nestala. Kome je u interesu da se ne pokrene sudski postupak protiv onih koji su takvom pljačkom životno ugrozili ili čak doveli do smrtnog ishoda veliki broj pacijenata?
Srpska radikalna stranka je podsetila i da je još 2012. godine režim, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, najavio sudske postupke i hapšenja, ali sedam godina kasnije od te najave ostalo je samo „mrtvo slovo na papiru“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here