Gubici privrede zbog kosovskih taksi

0
81

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izneo podatak da je za devet meseci, koliko su na snazi takse Prištine, iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju plasirano za dve stotine devedeset osam miliona evra manje robe nego u istom periodu prethodne godine.

Ministar Ljajić je precizirao da se to odnosi na period od 21. novembra prošle do 21. avgusta ove godine, i napomenuo je da se na dnevnom nivou isporuči za nešto više od milion evra manje robe nego pre uvođenja taksi. Prema njegovim rečima, to je direktna šteta, a indirektna će biti veća i meriće se, pre svega, u gubitku tog tržišta za naše privrednike iz najmanje dva razloga.

Prvi je taj što će privrednici iz zemalja u okruženju zameniti naše proizvode svojim, a drugi razlog jeste negativna kampanja u kosovskim medijima protiv proizvoda iz Srbije.

Rasim Ljajić  je poručio da će, u skladu sa tim, biti potrebno mnogo vremena za normalizaciju trgovinskih odnosa, čak i ako se takse ukinu. On je izrazio očekivanje da bi, u najboljem slučaju, takse mogle biti ukinute nakon formiranja nove vlade u Prištini, jer će se ova mera kosovskih vlasti obilato koristiti u predizbornoj kampanji. Potpredsednik Vlade je dodao da će se u nedostatku stvarnih ekonomskih rezultata, pitanje uvođenja taksi nametnuti kao jedino dostignuće kako bi se došlo do političkih poena i glasova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here