Nove terapije za karcinom pluća

0
401

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti ,,Dr Vasa Savić’’ u Zrenjaninu predstavljeni su inovativni lekovi u procesu lečenja malignih bolesti.

Od 1.januara Ministarstvo zdravlja odnosno Nadležni fond za zdravstvo omogućiće onkološkim pacijentima nove lekove za upotrebu tzv.inovativne lekove u borbi protiv karcinoma pluća što će za cilj imati veći stepen izlečenja i bolje rezultate u odnosu na dosadašnje. Statistika je izuzetno loša s obzirom na to da se broj pacijenata obolelih od raka pluća konstantno povećava istakao je dr Branislav Martinov, onkolog.

O načinu primene inovativnih lekova i samoj proceduri odlučivaće Institut za plućne bolesti Vojvodine. Dr Martinov je ukazao i na to da je osnovni uzročnik nastanka karcinoma pluća pušenje.

Karcinom pluća kod muškaraca je na prvom mestu. U poslednje vreme primećuje se i porast žena pušača koje obolevaju od kancera pluća. Ipak najvažnija je preventiva a neki od simptoma ove opake bolesti jesu dugotrajni kašalj, pojava sukrvice, probadanje u grudnom košu, osećaj gušenja kao i nedostatak vazduha.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here