Međunarodni dan osoba sa invaliditetom svečano obeležen u Narodnoj skupštini

0
199

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, pod sloganom Ujedinjenih nacija “Pristupačna budućnost”, svečano je obeležen u Narodnoj skupštini, gde je predstavljena i izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je istakao da je resorno ministarstvo mnogo toga uradilo kada je u pitanju obezbeđivanje boljih uslova života za osobe sa invaliditetom, ali da uvek postoji prostor za dodatno unapređenje, što će biti prioritet i u narednom periodu.

Đorđević je objasnio da je u saradnji sa PIO fondom, nastavljena ugradnja rampi i platformi u filijalama tog fonda, čime su direkcije u Beogradu, Novom Sadu, Prištini i dvadeset sedam filijala postale pristupačne osobama sa invaliditetom. Za deset meseci ove godine, prema evidenciji NSZ-a, zaposleno je oko pet hiljada osam stotina osoba sa invaliditetom, a za ovu namenu Ministarstvo je opredelilo sredstva iz budžeta u iznosu od pet stotina pedeset miliona dinara.

Istovremeno, Đorđević je preneo da je veoma zadovoljan radom osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u Ministarstvu, naglasivši da sve državne institucije i privatne kompanije treba da više zapošljavaju ovu kategoriju ljudi. Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović je naglasila da država sa organizacijom osoba sa invaliditetom čini napore kako bi se poboljšao njihov položaj.

Svečanost je održana u organizaciji Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, a događaju su prisustvovali  i mnogobrojni članovi udruženja i saveza osoba sa invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here