U Narodnom muzeju Zrenjanin održana projekcija dokumentarnog filma “Za bolju žetvu”

0
137

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održana je projekcija dokumentarnog filma pod nazivom „Za bolju žetvu“, koji predstavlja prateći program izložbe „Sto godina od dolaska prvih kolonista u Banat“.

U malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 2. decembra, održana je projekcija dokumentarnog filma pod nazivom „Za bolju žetvu“. U pitanju je film koji predstavlja prateći program izložbe „Sto godina od dolaska prvih kolonista u Banat  (1919-2019): Identitet sačuvan u slici i sećanju“. Prikazani film govori o radu i uspesima kolonista iz Krajine, koji su naseljeni u Nakovu, na severu Banata, govori o njihovim prvim godinama na ovom prostoru i o prilagođavanju dinarskog stanovništva na panonsku ravnicu. Film je snimljen 1948. godine u Nakovu, a baš te godine seljačka zadruga u ovom mestu ponela je titulu najbolje zadruge u tadašnjoj državi.

Izložba „Sto godina od dolaska prvih kolonista u Banat  (1919-2019): Identitet sačuvan u slici i sećanju“ je otvorena 15. novembra, a posvećena je kolonizacijama Srednjeg Banata najpre u novoformiranoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca 1919. godine, nakon Prvog svetskog rata i još intenzivnijem naseljavanju ovog područja po završetku Drugog svetskog rata. Izložba će za posetioce biti otvorena do 20. januara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here