Bespovratna subvencija za taksiste u Srbiji

0
631

Taksisti u Srbiji će u sledeće tri godine biti u mogućnosti da konkurišu za bespovratnu subvenciju od osam hiljada evra za nabavku novih vozila.

Kako je navedeno u Uredbi o uslovima i načinu sporoveđenja subvencionisane nabavke tehničkih vozila koju je usvojila Vlada Srbije, pravo na subvencije imaju svi taksi prevoznici koji javni prevoz obavljaju najmanje godinu dana, koji su izmirili sva dugovanja prema državi ili koji su svoje poreske obaveze reprogramirali na iznos manji od pet stotina hiljada dinara.

Aleksandar Bjelić, predsednik Udruženja taksista Srbije, je ocenio da od sedamnaest hiljada pet stotina registrovanih taksista u Srbiji bar  tri do četiri hiljade njih ne mogu da ispune te uslove, što bi značilo da će država za ovu namenu potrošiti oko devedeset šest miliona evra. Ako i preostali taksisti uspeju da namire dugovanja, ta svota bi se povećala na celih sto četrdeset miliona evra.

Subvencionisanje će se isključivo nabavka vozila skuplja od trinaest hiljada evra, koja su na električni ili hibridni pogon, ili koja zadovoljavaju najmanje euro 6 standard. Taksi prevoznik će morati da dokaže da je isplatio najmanje petnaest odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila da bi koristio subvenciju.

Taksisti takođe neće smeti da prodaju novo vozilo najmanje tri godine, koliko su takođe dužni i da sa njim obavljaju taksi delatnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here