Maja Volk o izložbi Čistač

0
186

Izložba “Čistač” Marine Abramović izazvala je kontroverze, koštala je srpski budžet toliko da je mogla biti izgrađena jedna nova seoska ambulanta.

U izložbu “Čistač”, koja je trajala je od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine, uloženo je milion i 300 hiljada evra. Vlada Srbije je preko Ministarstva kulture i informisanja, izdvojila oko 660.000 evra, dok su ostatak finasirali više od 20 donatora i sponzora. Kakve utiske nosi posle  izložbe Marine Abramović pitali smo Maju Volk, profesorku na Fakultetu dramskih umetnosti, spisateljicu i muzičarku.

Poređenja radi, država ukida često novinarskim festivalima budžete jer su skupi. prosečni budžet novinarskog festivala iznosi 10.000 evra, što bi značilo da bi se jedan srpski novinarski festival finansirao celih 66 godina od 660000 evra koliko je iznosio udeo Ministarstva kulture za  izložbu Čistač Marine Abramović. Odlika naše kulturne politike je da se sa jedne strane preterano štedi, a da se sa druge troše enormne pare za elitističku zajednicu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here