Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Davosu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom I sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom.

0
107

Predsednik Vučić je u susretu sa Edijem Ramom  rekao da Srbija i Albanija imaju dobre odnose i izrazio uverenje da su ti odnosi naročito značajni za stabilnost Zapadnog Balkana.

“To što imamo različite stavove o nekim pitanjima, ne znači da nismo svesni činjenice da naše dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira”, istakao je Vučić i naglasio da je stav o Kosovu osnovna razlika između Srbije i Albanije.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o ekonomskoj saradnji, posebno o razvoju turizma i načinima kako motivisati građane Albanije da dođu u Beograd i građane Srbije da posete Tiranu.

Predsednik Rama je rekao da veruje da će Srbija i Albanija nastaviti da sprovode agendu za ekonomski razvoj regiona bez granica, kao i da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci. Predsednik Rama je naglasio da je Kosovo i dalje važna tema za odnose Srbije i Albanije, kao i da Albanija podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić i komesar Johanes Han razgovarali su o napretku Srbije na evropskom putu uoči objavljivanja najavljene strategije o proširenju EU.
Srpski predsednik  je izrazio očekivanje da će ta strategija biti konkretizacija pozitivnih i ohrabrujućih poruka predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, koji je Srbiju označio kao predvodnika u procesu proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, kao i da će strategija imati značajan uticaj na mir i stabilnost u regionu. Dvojica sagovornika saglasili su se da je dobro što je Zapadni Balkan ponovo u fokusu EU, posebno tokom bugarskog predsedavanja Unijom.

Aleksandar Vučić  i evropski komesar razgovarali su i o dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je važno da u budućnosti i Beograd i Priština imaju realan, ozbiljan i odgovoran pristup. „Situacija u kojoj se dve strane dogovaraju mora da bude takva da i jedni i drugi budu pomalo nezadovoljni. Ako neko misli da može da dobije sve, a da drugi ne dobije ništa, onda je to pogrešan put, koji neće dovesti do rešenja“, zaključio je predsednik Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here