Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici crkve, Vojske Srbije i veliki broj građana

0
80

Predsednik Vučić je u svom obraćanju između ostalog rekao da je „danas veliki dan – dan kada slavimo Srbiju, sećamo se predaka, ali i dan kada planiramo budućnost i postavljamo pred sebe najvažnije zadatke. Imamo i pravo i obavezu da se ponosimo našim precima, ali i obavezu da brinemo o našim potomcima. Slaveći današnji dan slavimo dve svete vrednosti za koje su se naši preci izborili – slavimo slobodu i slavimo srpsku državu.

Na centralnoj svečanosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da ćemo Srbiju odbraniti od uticaja i interesa velikih sila, ali da je još važnije da sačuvamo i obnovimo naš narod, jer “sve nam je džabe ako nemamo ljudi”.

Predsednik Vučić je, u svom današnjem govoru, ukazao da Srbija ide ka članstvu EU, ali ne zapostavlja prijateljstva sa Rusijom, Kinom i drugima.„Zahvaljujući mudroj politici kojom nas je naučio gospodar Miloš, naša Srbija iz dana u dan sve snažnija u svim poljima. Svakim danom je sve više poštovanija i uvaženija, njena reč se sve više sluša i odmerava. Zahvaljujući merama štednje uspeli smo da „ozdravimo“ finansije i uzdižemo privredu. Rezlutate u pravoj meri i obimu ćemo tek videti“, poručio je predsednik.

Svečanosti su prisustvovali i članovi diplomatskog kora, Vojske Srbije i veliki broj građana. Pre početka državne ceremonije, patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju.
Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here