Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Egipta, Ujedinjenih arapskih emirata I Libana u Srbiji

0
155

Predsednik Srbije je prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, ambasadoru Arapske Republike Egipat Amru Alguvejliju poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u našoj zemlji. Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će Egipat u Srbiji predstavljati diplomata sa velikim iskustvom, kompetentan da doprinese ispunjavanju planova za saradnju, koji su bili sadržaj razgovora sa predsednikom Al Sisijem, tokom prošlogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN. „Osim oživljavanja rada Mešovitog komiteta za privrednu saradnju, neophodno je, zaključivanjem odgovarajućih međudržavnih sporazuma, stvoriti pravnu osnovu za širenje oblasti saradnje“, naglasio je predsednik Vučić. On je rekao da će ambasador Alguvejli u radu imati veliku podršku državnih organa Srbije. Ambasador Alguvejli je rekao da se nada da će ispuniti cilj – da da pun doprinos sveukupnoj saradnji dveju zemalja na obostranu korist, jer je to i zadatak koji je dobio od predsednika Al Sisija. On je istakao da već ima mnogo ideja kako da Srbiju i Egipat učini još bližim.

Novi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Mubarak Al Daheri  istakao je da je došao sa željom da se prijateljski i srdačni odnosi dveju zemalja prodube i unaprede. Poželevši ambasadoru Al Daheriju uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što su Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati istinski partneri, što se vidi i kroz zajedničke projekte, poput Beograda na vodi i strateškog partnerstva srpske Vlade i aviokompanije Etihad u nacionalnom avioprevozniku Er Srbiji. Ambasador Al Daheri je predsedniku Vučiću preneo pozdrave rukovodstva UAE, posebno šeika Mohameda bin Zajeda, od koga je, kaže, dobio instrukcije da vredno radi na iznalaženju mogućnosti za realizaciju novih zajedničkih projekata. On je dodao da je želja UAE da doprinese ekonomskom napretku Srbije, kako bi njeni stanovnici imali viši životni standard.

Predsednik  Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadorke Republike Liban Nade Al Akl. Poželevši joj dobrodošlicu, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će ambasadorka Al Akl nastaviti aktivnosti na unapređenju odnosa Srbije i Libana, kako su to činili i njeni prethodnici, doprinoseći da bilateralni odnosi budu dobri i bez otvorenih pitanja. Dvoje sagovornika su konstatovali da politički dijalog treba da bude učestaliji i da je neophodno stvoriti uslove da se iskoriste mogućnosti za privrednu saradnju. U tom smislu je predloženo povezivanje privrednih komora i uspostavljanje direktnog kontakta poslovnih ljudi dveju zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here