Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda

0
95

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Džejms Ruf.

Šef Misije Džejms Ruf je, na samom početku susreta, čestitao predsedniku Vučiću uspešan završetak trogodišnjeg aranžmana i naglasio da je rukovodstvo MMF-a koristilo primer Srbije kao uspešan model za druge zemlje.

Predsednik Vučić je zahvalio na čestitkama i rekao da Srbija želi da nastavi saradnju sa MMF-om kroz novi program. „Želimo da održimo stabilnost javnih finansija i celokupne ekonomije i, što je još važnije, postignemo veći rast bruto domaćeg proizvoda“, istakao je predsednik Vučić. Sagovornici su se saglasili da je neophodno završiti reformu javnih preduzeća i rešiti problem sa gubitašima u javnom sektoru.

Takođe je dogovorena pomoć i podrška MMF-a u boljem projektovanju i ostvarivanju mogućnosti za efikasnije upravljanje javnim investicijama. Posebna tema sastanka ticala se povećanja plata i penzija, u čemu su se predsednik Vučić i predstavnici MMF-a saglasili da, zahvaljujući odličnim rezultatima od početka godine, u budžetu Repblike Srbije ima prostora za pomenuta povećanja. Teme su bile i donošenje novog Zakona o naknadama, kojim bi bili ukinuti svi parafiskalni nameti, što bi olakšalo poslovanje privrednim subjektima u Srbiji. Na sastanku je bilo reči i o smanjenju poreza i doprinosa na plate kao jedne od mera podsticaja zapošljavanja u privatnom sektoru.

Tokom susreta je konstatovano da Srbija ide dobrim putem i da je ostala posvećena daljem sprovođenju ekonomskih reformi, povećanju stope rasta BDP-a i poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here