Stojan Marković o pravom novinarstvu

0
344

Vlasnik portala Ozonpres  Stojan Marković je  izjavio da je danas u Srbiji biti teško novinar , a ukoliko uz to oni nisu ni slobodni, tada ni društvo nije slobodno.

Čuveni američki novinar i tv voditelj Volter Kronkajt je jednom napisao da „demokratija ne može da funkcioniše bez novinarstva“. Pravo novinarstvo se razlikuje od tračarenja, propagande ili „klikbejta“ koji danas dominiraju vestima. Pravo novinarstvo je naporan posao izveštavanja koje se „bori za napredak i reformu, nikada ne toleriše nepravdu ili korupciju i uvek se bori protiv demagoga“. Da li demokratija u Srbiji danas deluje onako kako bi trebalo da deluje gledajući je kroz prizmu novinarstva, glasilo je pitanje koje smo postavili vlasniku portala Ozonpres Stojanu Markoviću.

Novinarska udruženja i medijske asocijacije su ocenili da su nedosledno sprovođenje rešenja iz prethodne Medijske strategije i nedorečenost, pogrešna primena, a nekad i otvorena zloupotreba medijskih zakona donetih pre pet godina, doprineli pogoršavanju prava na slobodu izražavanja.To je uticalo i da u zemlji ne postoji pravo na medijski pluralizam i pravo građana na tačno, objektivno i blagovremeno informisanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here