Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će Zakon o klimatskim promenama stvoriti uslove za čistije industrije, ekološku privredu koja troši manje energije, zdraviju životnu sredinu, bolje zdravlje i duži životni vek naših građana

0
103

Otvarajući  prvu javnu raspravu o Nacrtu zakona o klimatskim promenama u Novom Sadu,  ministar Goran Trivan je rekao da su klimatske promene proces koji beleži našu civilizaciju i nas same kao dobrim delom uzročnike toga.  Navodeći procene da će Srbija u narednom periodu biti posebno izložena negativnom uticaju klimatskih promena, pogotovo sušama i poplavama, Trivan je naglasio da je “ Zakon o klimatskim promenama krovni zakon, strateški važan, ne samo sa stanovišta životne sredine nego čitavog društva. To je jedan od najvažnijih, sistemskih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera i standarda EU koje se moraju primeniti i dostići kako bi smanjili sopstvene emisije gasova sa efektom staklene bašte, i u tome će učestvovati građani, institucije i privreda.

Zakon o klimatskim promenama treba da uspostavlja sistem za monitoring, izveštavanje i verifikaciju  podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena. Donošenje Zakona o klimatskim promenama predstavlja ispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici, tačnije Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovima EU.

Prvu javnu raspravu o Nacrtu zakona o klimatskim promenama pratila je  prezentacija  Nacrta zakona, nakog čega je vođena diskusija u kojoj su učesnici davali sugestije, predloge,  i primedbe u cilju boljih rešenja određenih zakonskih odredbi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here