Teša Tešanović – NATO sebi kao organizacija ne sme da dopusti da bude tužen

0
71

NATO sebi kao organizacija ne sme da dopusti da bude tužen, rekao je novinar Teša Tešanović komentarišući to što se NATO pakt pozvao na imunitet u tužbi zbog oboljevanja izazvanih osiromašenim uranijumom u našoj zemlji.

Severnoatlanski pakt (NATO) odgovorio je na tužbe koje su protiv njega podnete prošle i ove godine Višem sudu u Beogradu, u ime obolelih od kancera, kao posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranijom u Srbiji, pozivanjem na imunitet. Novinara Tešu Tešanovića pitali smo zašto je za nedodirljivi NATO problem suđenje u jednoj prostorno maloj zemlji, to jest zašto se pozivaju na imunitet ako smatraju da slučaj nema osnova i da je pravda na njihovoj strani.
Niški advokat Srđan Aleksić koji zastupa podnosioce tužbi izjavio je da je nakon višemesečnog iščekivanja bilo kakvog odgovora, bez kojeg nije mogao da otpočne proces, NATO u odgovoru samo naveo da Alijansa ima imunitet.

Aleksić očekuje da se suđenje zakaže za oktobar, i ističe da će tada osporiti navode NATO-a.

U proteklih 15 meseci Višem sudu u Beogradu dostavljene su tri tužbe protiv NATO-a kojima se traži naknada štete za policajca i dvojicu rezervista koji su 1999. godine bili na Kosovu i Metohiji, nakon čega su oboleli od kancera, kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here