Saša Borojević – Srbija se suočava sa pritiscima velikih sila sa svih strana

0
444

Srbija se suočava sa pritiscima velikih sila sa svih strana i to već traje jako dugo smatra analitičar Saša Borojević i dodaje da je Bajdenova administracija veoma opasna i traži ono što i albanski lobisti traže.

Nakon intervjua koji je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil dao medijima, analitičari ocenjuju da se iz njega mogu izvući tri poruke Bajdena za Srbiju. Čini se da je sveopšta situacija u svetu izazvana ratom u Ukrajini uticala da Hil u intervjuu iznese vrlo zahtevna očekivanja SAD-a od Srbije i pogledu evroointegracija, Prištine, ali i u vezi sa sankcijama Rusiji i snabdvanjem ruskim gasom. Da li smatra da će se Srbija u narednom periodu suočiti sa pritiscima velikih sila sa svih strana pitali smo analitičara Sašu Borojevića.

Stav koji Zapad u poslednje vreme sve glasnije i otvorenije ističe jeste da Srbija neće zvanično ući u EU sve dok ne postigne sveobuhvatni sporazum sa Prištinom odnosno ne prizna nezavisnost Kosova.

Iako je diplomatski izbegao te reči, Hil je poslao poruku sa praktično istim značenjem u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine. Rekao je da je zabrinut zbog nedostatka napretka u dijalogu, kao i da ne zna koja bi bila prikladna mera uključivanja SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here