Vladimir Dobrosavljević – Rešavanje odnosa sa MPC do sada nije urađeno iz političkih razloga

0
145

Govoreći o uručenju tomosa arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu, politički konsultant Vladimir Dobrosavljević je rekao da je to pitanje koje je trebalo ranije da se reši. Rešavanje odnosa sa MPC je urađeno kao što je bilo predviđeno u periodu 2003. godine Niškom deklaracijom a tada nije urađeno iz političkih razloga.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve. Vaseljenski patrijarh je takođe potvrdio autokefalnost ove crkve sporeći samo ime Makedonije što je osnovni problem bio i između Grčke i Makedonije. Da li je ovaj sporazum agenda Otvorenog Balkana i relaksacija odnosa u regionu ili je crkveno pitanje koje je trebalo rešiti mnogo ranije pitali smo političkog konsultanta Vladimira Dobrosavljevića.

Na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine jednoglasno je doneta odluka da se prizna autokefalnost MPC. Za tu odluku glasala su 42 episkopa SPC-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here