Porinuće broda na brodogradilištu u Zrenjaninu

0
319

Na brodogradilištu Rubikon u Zrenjaninu organizovano je svečano porinuće broda koji je namenjen holandskom tržištu.

Povodom porinuća broda, koji je specijalizovan za prevoz kontejnera, na brodogradilištu Rubikon u Zrenjaninu organizovana je svečanost kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, predstavnici brodogradilišta kao i veliki broj gostiju. Rubikon shipping company je osnovana 2007.godine u Beogradu. Upravlja flotom od 14 plovila koja su kapaciteta 25 990 tona. Posluje u brojnim evropskim državama i u svom poslovanju uvažava sve standarde Evropske unije. Reč je o regionalnom lideru u rečnom transportu koji je specijalizovan za bezbedni i pouzdani prevoz hemikalija i naftnih derivata. 5 godina nakon otvaranja stečaja, brodogradilište ,,Begej’’ ponovo proizvodi plovila i direktno je zaposlilo 25 radnika dok podizvođači zapošljavaju još 40 lica. Prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor kompanije Rubikon shipping company Marko Pražić koji se zahvalio svima koji su zaslužni za uspeh kompanije kao i za izvršenje svih zacrtanih ciljeva.

Ispred lokalne samouprave prisutne je pozdravila načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević. Ona je ovom prilikom podsetila na dugu tradiciju koju brodogradnja ima u Zrenjaninu i poželela im sreću u daljem radu.

Brodogradilište ,,Begej’’ je zasnovano na tradiciji a to i danas potvrđuju porodice čije su brojne generacije radile u ovom privrednom društvu. Tim povodom se obratio Srđan Jovanović, šef proizvodnje u kompaniji Rubikon, koji je druga generacija u ovoj firmi u kojoj je zaposlen 20 godina.

Brod koji je porinut namenjen je holandskom tržištu za prevoz kontejnera. Dugačak je 85 metara, širok 9,6, visina mu je 4,9 metara a težina trupa 450 tona. Brod je nosivosti 90 kontejnera.  Izgradnja je trajala 90 dana pri čemu je bilo angažovano 65 lica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here