Svake godine u inostranstvo ode oko 600 lekara, sindikati traže tri hitne mere

0
33

Oko 600 lekara svake godine ode na rad u inostranstvo, jer su plate u zemljama Zapadne Evrope neuporedivo veće nego u Srbiji. Početkom godine zdravstveni radnici dobili su povećanje od 12,5 odsto ali ni to nije dovoljno za pristojan život.

Deficit zdravstvenih radnika oseća se u svim zdravstvenim ustanovama, a posebno u seoskim sredinama. Predstavnici sindikata kažu da su neophodne hitne mere koje podrazumevaju povećanje plate, rešavanje stambenog pitanja za “bele mantile” i bolje uslove rada. U istraživanju koje je krajem prošle godine sproveo Centar za politike i emancipacije u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije navedeno je da se osim niskih plata kao razlog za odlazak iz zemlje navodi nesigurnost zaposlenja, mobing na radnom mestu, kao i izloženost nasilju. Problem nedostatka lekara već se oseća u manjim sredinama u unutrašnjosti. Pojedine lokalne samouprave ponudile su i stanove za mlade lekare kako bi popunili upražnjena mesta u seoskim ambulantama, ali ni to nije dalo željeni rezultat.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da je trenutno u Srbiji 1.400 nezaposlenih lekara. Ona je kritikovala mlade lekare zbog toga što, kako kaže, neće da rade u unutrašnjosti gde ima slobodnih radnih mesta. Zoran Ilić, predsednik sindikata zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost” kaže da razume mlade lekare koji traže bolje uslove, veće plate, ali je naveo da se posao najbolje uči u seoskim ambulantama, gde se zbog specifičnih okolnosti radi i mala hirurgija.

Inače, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost” neposredno pred koronu izdao je saopštenje da se neće zaustaviti odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije ukoliko medicinska sestra ne bude imala platu 900 evra, a lekar 1.800 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here