U Pokrajinskoj vladi obeležena 175. godišnjica Majske skupštine

0
38

Svečanom akademijom je u Pokrajinskoj vladi obeležena 175. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine. Reč je o datumu koji se obeležava kao jedan od dva najznačajnija praznika Srba u AP Vojvodini.

 „Petnaesti maj koji obeležavamo, jedan je od datuma koji menjaju tok istorije i zauvek ostaju upisani u povesnici svakog naroda. Svi takvi datumi imaju svoju predistoriju i u njima su objedinjeni vekovni napori i usmerenost niza generacija ka jednom cilju – a naš narod imao je jedan cilj – a to je odluka o formiranju Srpske Vojvodine. Bila je to kruna viševekovne borbe za očuvanje sopstvene samobitnosti, slobode i ravnopravnosti sa drugim narodima“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da Majska skupština nije bila izolovani politički akt Srba prečana, kako su ih tada nazivali sunarodnici južno od Save, već deo velike nacionalne slagalice, koja je decenijama kasnije, kada su sve njene kocke došle na svoje mesto, krunisana i političkim nacionalnim ujedinjenjem.

Povodom 15. maja, dana od pokrajinskog značaja, predsednik Mirović je na Svečanoj akademiji uručio pokrajinska priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ i u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“. Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ za 2022. godinu jeste redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Slobodan B. Marković.

Dobitnici su zahvalili Pokrajinskoj vladi na velikim i važnim priznanjima, saglasivši se da je nagrada i obaveza i odgovornost, ali pre svega čast. Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednici Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine, izaslanica predsednika Republike Verica Lazić, potpredsednici i članovi Vlade Republike Srbije, članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predstavnici crkava i verskih zajednica, vojske, policije i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here