Maja Gojković posetila Knić

0
29

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da Srbija posvećeno neguje kulturu sećanja i radi na očuvanju nacionalnog identiteta, jer samo tako može da sačuva mir i izgradi prosperitetnu budućnost, saopšteno je iz njenog kabinetu.

Gojković je prilikom posete Kniću, gde je obišla obnovljeni Centar za kulturu i prisustvovala otkrivanju spomenika vojvodi Stevanu Petroviću Knićaninu, rekla i da su Knić i gružanski kraj vekovima poznati po vrednim domaćinima i pravdoljubivom stanovništvu, koje zna da osvaja i ceni slobodu i iznad svega da voli svoju otadžbinu.”Odavanjem počasti jednom od najznamenitijih Srba 19. veka, ovde, u samom srcu Šumadije, čuvamo uspomenu na velikane srpskog naroda i negujemo njegov slobodarski duh”, istakla je Gojković.

Podsećajući da su Prirodni muzej Borački krš i crkva u Borču, manastir Kamenac, seoska škola u Čestinu stara više od dva veka samo deo dragocene baštine gružanskog kraja, Gojković je navela da je dobar primer afirmacije i promocije savremenog stvaralaštva, pogotovo među mlađom populacijom, Festival “Dobričino praskozorje” u čast velikog pesnika Dobrice Erića. Centar za kulturu u Kniću obnovljen je uz podršku Ministarstva kroz program “Gradovi u fokusu”, a ovaj i brojni drugi obnovljeni domovi kulture, pozorišta, bioskopi, biblioteke i druge ustanove širom Srbije, govore o dobroj saradnji države i lokalnih samouprava u oblasti kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here