Stranke proevropske opozicije zatražile su danas od predsednika Skupštine Vladimira Orlića da odmah zakaže sednicu parlamenta, na kojoj bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo izveštaj o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a posebno o događajima 24. septembra u selu Banjska.  Zahteva se i da na toj sednici bude obrazovan i anketni odbor koji bi utvrdio činjenice, okolnosti i dešavanja u vezi sa događajima na severu Kosova i ulozi Milana Radoičića.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je na konferenciji za novinare, obrazlažući predlog, istakao da su posle događaja u selu Banjska nastupile nove okolnosti na političkoj sceni Srbije, koje predsednik države Aleksandar Vučić pokušava da „prekrije dimnom zavesom”.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ukazala je da stručnjaci kažu da je naoružanje moglo doći isključivo iz vojnih i policijskih skladišta i da se moraju dobiti odgovori ko je to obezbedio, ko je za to znao i u svemu učestvovao.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović upozorio je da se nad Srbima sa Kosova nadvila sudbina sunarodnika iz Krajine, zato što i sada, kao i tada, politiku vode radikali.

Najavljeno je i da će jedan broj poslanika opozicije govoriti u petak na protestu „Srbija protiv nasilja u Novom Sadu, uz objašnjenje da će se naknadno tačno znati koji, kad se predstavnici opozicije dogovore, zbog obaveza koje imaju.