Organizovan je stručni sastanak Podružnice lekara Zrenjanin na temu: Atopijski dermatitis – šta je novo?

0
218

U Sali hotela Vojvodina organizovan je stručni sastanak Podružnice lekara Zrenjanin na temu: Atopijski dermatitis – šta je novo?

 U prisustvu velikog broja doktora medicine održan je još jedan stručni sastanak podružnice lekara Zrenjanin koji je obuhvatio akreditovano predavanje pod nazivom „Atopijski dermatitis – šta je novo? Atopijski dermatitis (ili atopijski ekcem) je nezarazno hronično oboljenje, kod kog je koža lica i/ili tela stalno suva, sklona iritaciji i svrbi. Drugim rečima, to je zapaljenska bolest – koja postaje sve češća pojava, naročito u zapadnom svetu. Pogađa 10% svetskog stanovništva, a tokom poslednjih 30 godina broj slučajeva je porastao za 200-300%. Ovo oboljenje najčešće pogađa bebe i malu decu. 90% pacijenata ima simptome pre pete godine života, a 80% pre druge godine. Nešto više o samoj temi ovog predavanja rekla je doc.dr Ljuba Vujanović  specijalista dermatovenerolog KCV

Najvažnije je da se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavi što pre! Kada se zna sa čime se borimo, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege su hidrantne kreme kojima se koži “dotura” ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije! Dok se genska terapija ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se ne može potpuno izlečiti! Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here