Miroslav Vasin: Ne zanemarivati razvoj ekonomskih odnosa sa drugim zemljama

0
217

Predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin rekao je da zbog političkih odnosa sa zapadom ne bismo smeli zanemarivati razvoj ekonomskih odnosa sa drugim zemljama pa i sa Kinom.

Više od deset sporazuma je potpisano tokom posete predsednika Srbije Vučića Kini, gde je učestvovao na Drugom forumu “Pojas i put”. Među sporazumima su se našla i četiri važna ugovora: za rekonstrukciju pruge Beograd – Niš – Preševo, završetak beogradske obilaznice, finansijski ugovor za autoput Preljina – Požega i ugovor za gradnju kineskog industrijskog parka u Borči. Kako na ovakav uzlet ekonomskih odnosa dve zemlje gledaju u Evropskoj uniji i da li je dobro povezivati se sa Kinom u trenutku kada se radi na pristupanju EU, bilo je pitanje koje smo postavili predsedniku pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslavu Vasinu.

Kada je reč o privrednim odnosima sa Kinom treba pomenuti da uprkos znatnom porastu kineskih ulaganja u zemlje centralne i istočne Evrope u poslednjih nekoliko godina, regionu je pripalo manje od deset odsto ukupnog priliva kineskih finansija u Evropu. Većina kineskih investicija i dalje odlazi u zapadnoevropske zemlje kao najznačajnije partnere, a među kojima su:  Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija. U međuvremenu, oko devedeset odsto svih investicija u zemlje centralne i istočne Evrope dolazi iz EU i SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here