Uvedene kvote na uvoz čelika u EU

0
177

Nakon uvođenja kvote na uvoz čelika u EU, smederevska železara u vlasništvu kineske HBIS Grupe došla je u situaciju da sada ne može da izveze ni gram čelika u Evropu.

Kako je preneo portal Nova ekonomija, sve je počelo tako što je Amerika uvela carine na jeftin kineski čelik. Kina je uzvratila istom merom. Amerika je potom  uvela carine i Evropi, koja  je kao odgovor, uvela ograničenja za čelik iz zemalja trećeg sveta, uključujući i Srbiju. Tako je železara u Smedervu postala prva srpska žrtva svestkog trgovinskog rata između Trampa i Si Đinpinga, prenela je Nova ekonomija.

Brisel  je kvote uveo u februaru, na predlog Evrofera, moćnog lobističkog udruženja evropskih proizvoča čelika. Od tada važi globalna kvota. Prema njoj sve zemlje trećeg sveta do kraja juna mogu da izvezu u EU samo tri koma tri miliona tona čelika. Između ostalih, to se odnosi i na Tursku, Rusiju, Kinu i Brazil.

Podaci Evrofera pokazuju da su samo u prva tri meseca zemlje trećeg sveta izvezle dva koma dva  miliona tona čelika. Najviše čelika izvezla je Turska. Za samo tri meseca – više od milion tona čelika. Rusija je izvezla više od  tri  stotine hiljada tona. U istom periodu, izvoz srpskog čelika u Evropu bio je sto osamdeset osam hiljada tona što je izazvalo nezadovoljstvo  kineske kompanije.

Od kako su preuzeli upravljanje smederevskom čeličanom, Kinezi su dramatično povećavali izvoz. Za samo godinu dana izvoz u Evropu je sa  sedam stotina hiljada dostigao milion tona. A proizvodnja je rasla još brže, pa je tako u januaru 2018. godine u odnosu na isti mesec prethodne proizvodnja bila veća za neverovatnih sto odsto.

Rampa za izvoz u Evropsku uniju ponovo se diže u julu. Tada stupaju na snagu nove kvote. Kako se nezvanično saznaje, srpski pregovarački tim je ovih dana boravio u Briselu i pokušao je da obezbedi dodatno povećanje kvota. Srbija je od Brisela već jednom tražila da bude izuzetak, ali u tome nije uspela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here