Ministar Dačić i ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono o interesovanju za investiranje

0
92

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono, ocenili su posle razgovora da su odnosi dveju zemalja sve bolji i da postoji povećano interesovanje japanskih kompanija za investiranje u Srbiji. Dačić je, prilikom zajedničkog obraćanja novinarima rekao da Srbija veoma poštuje i ceni to što Japan, iako je priznao nezavisnost “Kosova”, nije glasao za njegov prijem u Unesko i Interpol, već je bio uzdržan, zamolivši svog sagovornika da njegova zemlja zadrži taj stav.

Prvi potpredsednik Vlade je izrazio zahvalnost Japanu na solidarnosti i finansijskoj pomoći i naveo da je ona u poslednjih dvadeset godina iznosila  pet stotina sedam miliona evra. On je preneo i da je sa japanskim kolegom postigao dogovor o tome da se 1882. godina ustanovi kao početna godina prijateljstva Srbije i Japana i da se od danas počne sa pripremanjem obeležavanja sto četrdesete  godišnjice tog prijateljstva, 2022. godine.

Ivica Dačić je rekao da će predložiti da japanska carska porodica tada poseti Srbiju, ocenivši posetu japanskog ministra kao dokaz uzlazne putanje u odnosima Beograda i Tokija.

Taro Kono je rekao da je stabilnost Zapadnog Balkana strateško pitanje za Japan i da Tokio pozdravlja doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu. On je ocenio da su odnosi Japana i Srbije znatno produbljeni od posete japanskog premijera Šinza Abea Srbiji u januaru 2018. i da je prethodnih godina bilo više novih japanskih investicija u Srbiji.

Kono je naglasio da je Srbija veliki izvor visokokvalifikovane radne snage i pokazala je izuzetne rezultate u ekonomskim reformama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here