Bojana Jovanović iz udruženja Otaharin iz Bijeljine o diskriminaciji Romkinja

0
154

Na osnovu intervjua sa oko 200 Romkinja i razgovora sa oko 50 zaničnika iz ustanova i institucija kao što su tužilaštvo, centri za socijalni rad, škole i zdravstvene ustanove u BiH, pokazali su da postoji subjektivni utisak Romkinja da su bespotrebno diskrimninisane u društvu, naročito u pogledu zaštite od nasilja, sprečavanja dječijih brakova ili pristupa zdravstvenim ustanovama i obrazovanju, rekla je danas na konferenciji za štampu Bojana Jovanović, programski koordinatopr Udruženja ,,Otaharin” iz Bijeljine. Jovanovićeva je istakla da je Bijeljina pozitivan primjer posebno u pristupu zdravstvu.

Iako institucije u BIH tvrde da rade isključivo po zakonu i da svi građani imaju jednak pristup zaštiti prava kada su u pitanju i centri za socijalni rad, zdravstvene ustanove, škole, policija ili tužilaštvo, istraživanja koje su provela udruženja Romkinja, pokazuju da ove žene imaju ponekad osjećaj diskrimninacije. To se ogleda u tome da policija u svim gradovima BiH ne izlazi na teren po prijavama za porodično nasilje. Teško dobijaju smještaj u sigurim kućama, zbog nasilja koje u porodicama.

Djevojčica od 12 godina, udata protiv svoje volje sklonjena je u sigurnu kuću u Bijeljini, to je jedini takav primjer u BiH i trenutno se čeka epilog tužbe. Međutim sva tužilaštva u BiH ne prihvataju prijave za raskidanje maloljetničkih brakova.

Projekat ,,Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja nad ženama” proveden je u posljednjih godinu dana na teritoriji BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije pod pokroviteljstvom organizacije UN  ,,UN women”. U istraživanju na području BiH su učestvovala udruženja Romkinja iz Bijeljine, Kravice, Prnjavora, Visokog, Tuzle i Mostara nakon čega je napisan i Nacionalni izvještaj pod nazivom ,,Glas Romkinja za ranopravnost”. Bijeljina je pozitivan primjer i u oblasti zdravstva koja ima dva romska medijatora koji posreduju u komunikaciji Romkinja i doma zdravlja i bolnice.

Regionalni izvještaj o istraživanju u četiri zemlje bivše Jugoslavije biće prezentovan na konferenciji koja će se održati  18. septembra u Beogradu i na koji su pozvani predstavnici institucija, kako bi zajedno definisali preporuke za unapređenje života žena Romkinja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here