Republika Srpska proslavlja Dan Republike

0
56

Republika Srpska nizom manifestacija proslavlja Dan Republike — 9. januar i 31 godinu postojanja. „Hod časti“ održan je u Banjaluci, a svečani defile prvi put je održan u Istočnom Sarajevu.

Povodom praznika i slave Svetog Stefana, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci arhijerejsku liturgiju služio je episkop banjalučki Jefrem. Izaslanik patrijarha srpskog, episkop Sava, preneo je vernicima u Hramu blagoslov patrijarha Porfirija i njegove molitve i želje za uspeh i napredak srpskog naroda i svih koji žive u Republici Srpskoj. Liturgiji su prisustvovali srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izaslanik predsednika Republike Srpske Radovan Kovačević i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

U „Hodu časti“ u Banjaluci učestvovali su članovi porodica poginulih boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, članovi udruženja amputiraca, boračka udruženja, pripadnici komunalne policije, gradske civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne spasilačke jedinice. Noseći fotografije članova porodice koji su život dali za Srpsku, „Hod časti“ se kretao od Gradske uprave do Trga Krajina. Na svečanom defileu u Istočnom Sarajevu učestvovalo je 2.500 pripadnika MUP-a i razvijena je velika zastava Republike Srpske..

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here