Registrovana tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila

0
77

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” do 20. avgusta registrovana su tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila sa jednim smrtnim ishodom.

Svi slučajevi su registrovani na teritoriji grada Beograda. Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta.

Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti – meningitis, encefalitis, meningoencefalitis, neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca i to:  upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, a  preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.  Savetuje se izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, zatim upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, kao i redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru. Po mogućstvu preporučuje se  boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.  Takođe potrebno je izbegavati područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare. Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki.

U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije  U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se treba  javiti izabranom lekaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here