Osnivač lista Kurir Radisav Rodić o položaju novinara u Srbiji

0
111

Osnivač lista Kurir Radisav Rodić je izjavio da se položaj novinara u Srbiji neće promeniti dok zemljom umesto zakona vladaju politički lideri.

Zemlje učesnice Globalne konferencije za medijske slobode, koja je nedavno održana u Londonu, usvojile su zajedničku izjavu u kojoj se obavezuju da će zajedno raditi na zaštiti medijskih sloboda i podržati razvoj raznovrsnih i nezavisnih medija koji rade u javnom interesu. Izjavu je potpisao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je učestvovao na konferenciji. U tekstu zajedničke izjave je upozoreno da se novinari i medijske organizacije sve više suočavaju sa restriktivnim zakonima, kažnjivim pravnim merama i fizičkim nasiljem i da suviše često plaćaju svoju posvećenost slobodom ili životima. Da li će ovaj potpis Ivice Dačića s obzirom na trenutnu situaciju oko medija i medijskih sloboda, promeniti nešto u Srbiji, glasilo je pitanje koje smo uputili osnivaču lista Kurir Radisavu Rodiću.

Ocenjujući stanje u medijima u Srbiji, međunarodna udruženja su istakla da ljudi iz vlasti vrše pritisak na medije da izveštavaju u korist Vlade, ali postoje i oni koji se bave biznisom i koji vrše pritisak da se izveštava protiv vlasti. I jedne i druge međunarodna udruženja podsećaju da moraju da postoje nezavisni mediji koji će moći da govore istinu o onima na položajima, bez obzira da li se radi o vlasti, biznismenima ili političkim interesnim grupama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here