Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije

0
109

Republički zavod za statistiku je saopštio da se, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja, uz finansijsku podršku EU, od 6. oktobra do 30. decembra sprovodi istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019.

U saopštenju je navedeno da se ovo nacionalno istraživanje sprovodi u skladu sa međunarodnim standardima, i to svakih šest godina.

Glavni cilj jeste da se, na osnovu reprezentativnog uzorka (približno šest hiljada slučajno izabranih domaćinstava), dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti petnaest i više godina, kao i dece uzrasta od pet do četrnaest godina.  Istraživanjem se prikupljaju informacije o tome kako građani doživljavaju svoje zdravlje, do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu i kako se brinu o svom zdravlju – prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge.

Dobijeni podaci poslužiće za planiranje zdravstvene zaštite, procenu rasprostranjenosti različitih bolesti, sagledavanje uzroka njihovog nastajanja, kao i za definisanje načina lečenja i kontrole, odnosno za unapređenje javnog zdravlja u Srbiji.

Podatke će na terenu prikupljati profesionalni timovi anketara. Tokom sprovođenja istraživanja obaviće se i osnovna antropološka merenja (visina, telesna masa) i merenje krvnog pritiska anketiranih lica. Građani će, na osnovu izvršenih merenja, od zdravstvenog radnika – člana tima anketara, besplatno dobiti osnovne informacije o svom zdravlju.

Svi podaci prikupljeni u istraživanju, u skladu sa odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, predstavljaju službenu tajnu i objavljuju se isključivo u zbirnom obliku. Takođe, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, svi podaci će biti prikupljani isključivo uz pisanu saglasnost ispitanika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here