MMF: Revizija cene struje neophodna

0
154

Međunarodni monetarni fond je nakon završetka svoje posete Srbiji ocenio da je revizija cene struje neophodna “kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova”, čime je još jednom ponovljen zahtev za uvećanjem cene električne energije.

Iako je misija te međunarodne organizacije pohvalila dobre ekonomske reultate Vlade Srbije, uključujući i rast od tri koma pet  do četiri odsto do 2020. godine i nizak nivo nezaposlenosti, MMF je takođe naveo i da strukturalne reforme u određenim oblastima i dalje kasne.  Tako je u julu,prema navodima portala Nova ekonomija, upozoreno da su reforme uperene na poboljšanje korporativnog upravljanja velikim javnim preduzećima bile “skromne”, a da planovi za promenu pravnog statusa Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo kasne.

Predstavnici MMF-a prilikom svake posete Srbiji između ostalog traže i povećanje cene struje, barem u nivou sa inflacijom, ali i depolitizaciju EPS-a i energetske politike.

Vlada Srbije se obavezala da će naredne godine promeniti pravni status EPS-a u akcionarsko društvo, da će uspostaviti pravo svojine na celoj imovini EPS-a i da će uskoro raspisati tender za procenu imovine te kompanije. Iako je sa sedam evrocenti po kilovat-času struja u Srbiji među najjeftinijim u Evropi, čini oko pet odsto kućnog budžeta, što je jedna od najviših stopa na kontinentu.

Pojedini listovi su objavili da električna energija neće poskupeti barem do naredne godine, a da Vlada Srbije poskupljenje odlaže upravo služeći se argumentima da bi bilo kakvo uvećanje cena predstavljalo finansijski udar na domaćinstva.

Iz Vlade Srbije je navedeno da postoje signali da korekcije cene neće biti do kraja zimske sezone, ali da će se konkretna odluka o tom pitanju doneti nakon Nove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here