Žika Gojković ocenio da je dobra vest novootvorena teretna železnička linija između Kine i Srbije

0
132

Predsednik pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković je ocenio da je novootvorena teretna železnička linija između Kine i Srbije dobra vest, ali da je potrebno vreme kako bi se pokazalo da li će ona funkcionisati.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, je izjavila pre izvesnog vremena da je uspostavljena prva železnička linija između Srbije i Kine. Prvi teretni voz krenuo je iz kineskog grada Đinana. Otvaranje ove železničke kargo linije, kako je rekla, stvara mogućnosti za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je železnički transport mnogo isplativiji. Kako gleda na mogućnost da se sada roba transportuje iz i za Kinu i da li je to isplativo domaćoj provredi, pitali smo predsednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žiku Gojkovića.

Frekventnost nove linije će zavisiti od interesovanja kako kompanija iz Kine koje rade na našem tržištu, tako i kompanija iz Srbije koje sarađuju sa Kinom. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podsetili su da je Srbija ranije imala železničku teretnu liniju za Kinu, ali da je ona bila ukinuta. Inače otvaranje kargo linije je logičan sled aranžmana koji su doprineli implementaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji koji su podržani kineskim zajmovima i kreditima, a kako bi u sklopu razvijanja infrastrukture pomogli Kini da plasira svoju robu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here