Konferencija agrobiznis Srbija Rusija

0
120

Na dvodnevnoj konferenciji o agrobiznisu koja se uz učesće privrednika iz Srbije i Rusije održava u Beogradu, istaknuto je da je dalji razvoj trgovinske saradnje između Srbije i Ruske federacije u sektoru poljoprivrede moguć kroz smanjenje birokratije i povećanje izvoza.

Na dvodnevnoj konferenciji o agrobiznisu koja se uz učesće privrednika iz Srbije i Rusije održava u Beogradu, istaknuto je da je dalji razvoj trgovinske saradnje između Srbije i Ruske federacije u sektoru poljoprivrede moguć kroz smanjenje birokratije i povećanje izvoza.  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ovom prilikom rekao da Srbija izveze u Rusiju u ovom sektoru robe za dve stotine osamdeset miliona dolara i da je poslednjih godinu dana izvoz uvećan za osam odsto, te da nisu opravdane primedbe da je došlo do pada izvoza.

Ministar je dodao da će nedavno potpisani sporazum o fitosanitarnim uslovima doprineti liberalizaciji uslova za izvoz u Rusiju. On je najavio da će doći do korekcije sadašnje uredbe, a sa druge strane naša zemlja je deo jedinstvenog elektronskog sistema za slanje pošiljki i sve što se u Srbiji fitosanitarno pregleda biće istovetno kao da je ruski kolega pregledao što je rezultat fitosanitarnog sporazuma.

Trgovinski predstavnik Ruske federacije u Srbiji Andrej Hripunov je ocenio da je dobro da raste obim robne razmene i da se razvija klasična trgovina, a predložio je da se nivo saradnje podigne kroz zajednička preduzeća koja će izvoziti na treća tržišta. Kao šansu on je pomenuo zajedničku proizvodnju u Srbiji semenskih materijala za poljoprivrivredu kao i poljoprivredne mehanizacije ili konzervisane hrane i dodao je da bi to bio veliki doprinos otvaranju novih radnih mesta i osvajanju novih tržišta.

Konferencija o razvoju agrobiznisa kruna je trogodišnje saradnje Srbije i Rusije kroz projekat koji je podržala specijalizovane agencije za razvoj UN -UNDP.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here