Nastavak otkupa junadi

0
218

Odgajivači tovnih goveda očekuju da će se i u narednom periodu nastaviti razmena junadi za kukuruz.

Razmena merkantilnog kukuruza za živu junad, koju su sprovele Državne robne rezerve, uz veliku podršku Ministarstva poljoprivrede, je kako su navela udruženja stočara, smanjila zastoj u prodaji na terenu i pobudila je novo interesovanje kod farmera za trgovinu. Ovih dana sakupljene su inicijative sa terena i može se konstatovati da postoji interesovanje i zahtev da se ova razmena ubrzo nastavi.

U udruženjima očekuju da se zakasnele prijave uvrste u novi poziv, što bi smanjilo administraciju i skratilo vreme za prijave. Navedeno je i da farmeri žele da trguju sa državom, dok ne krene izvoz. U ovom poslu oni su pronašli i kupce za kukuruz, pa je cena junadi u razmeni iznosila između dva koma petnaest i dva koma dvadeset tri evra za kilogram.

Nove ponude za razmenu stigle su iz Banata – iz okoline Kikinde, Mačve, Zaječara, Negotina, Čačka kao i iz drugih mesta. Javljala su se i domaćinstva koja su isporučila junad, ali im je ostalo još grla za prodaju. Zbog toga u udruženjima predlažu da se razmena, po proceduri koja je uobičajena, nastavi do utroška preostalog dela kukuruza, koji je za ovu intervenciju odvojen zaključkom Vlade od 23. avgusta i da se uslovi ne menjaju, da bi se posao što pre nastavio. Pokazalo se da je odluka resorne komisije o isporuci teže junadi bila korisna, kao i da se uzimaju sve rase goveda, ako to odluče klaničari. Procenjuje se da je na raspolaganju ostalo još oko jedanaest hiljada tona kukuruza.

Predlog udruženja da preuzimaju junad o svom trošku i bez kala prihvatile su klanice u Divcima, Martincima i Kaću, pa je i to bio razlog što su uglavnom one preuzele junad u sprovedenom postupku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here