Ministarka Slavica Đukić Dejanović u poseti Zrenjaninu

0
194

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je danas radnom sastanku sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i konferenciji pod nazivom “Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – ostvarenje Agende 2030”

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine prof dr Slavica Đukić Dejanović boravila je u Zrenjaninu gde je najpre prisustvovala zajedno sa predstavnicima GIZa odnosno Nemačkog udruženja za međunarodnu saradnju i Stalne konferencije gradova i opština radnom sastanku sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima. Nakon toga ona i gradonačelnik Janjić učestvovali su u uvodnom delu konferencije pod nazivom “Lokalizacija održivog razvoja- ostvarenje Agende 2030”, koja je održana u Baroknoj sali gradske kuće, a koju je u Zrenjaninu organizovala Stalna konferencija gradova i opština uz podršku GIZa. U svom obraćaju medijima prof dr Slavica Đukić Dejanović rekla je da je na nacionalnom nivou ocenjeno da nema cilja održivog razvoja koji za Srbiju nije bitan, ali da su na lokalnom nivou pojedini ciljevi bitniji nego neki drugi.

Ciljevi održivog razvoja Agende 2030 stupili su na snagu 1. januara 2016. godine nakon usvajanja rezolucije na samitu UN septembra 2015 godine. Oni su poznati i kao globalni ciljevi proistekli iz Milenijumske deklaracije UN i prepoznaju da borba protiv siromaštva ide ruku pod ruku sa ekonomskim rastom i industrijalizacijom, ciljaju na brojne društvene potrebe uključujući zdravlje, obrazovanje, socijalnu zaštitu i zdravu životnu sredinu i zajednice otporne na klimatske promene.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je izrazio veliko zadovoljstvo što je konferencija održana baš u našem gradu i istakao da će grad sarađivati i sa državnim i sa pokrajinskim organima, nevladinim organizacijama i institucijama u realizaciji ciljeva održivog razvoja.

Prema Agendi 2030 postoji 17 ciljeva održivog razvoja a to su: svet bez siromaštva, svet bez gladi, dobro zdravlje, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista voda i sanitarni uslovi, dostupna i obnovljiva energija, dostojansrtven rad i ekonomski rast, industrija, inovacije i infrastruktura, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, akcija za klimu, život pod vodom , život na zemlji, mir, Pravda i snažne institucije i partnerstvo do cilja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here