Održano predavanje i promocija knjige “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba”

0
311

U prostorijama Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije u Zrenjaninu održano je predavanje i promocija knjige “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba”, čiji je autor potpredsednik gradskog odbora dr Mila Mihajlović.

Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije u Zrenjaninu je izuzetno aktivan pogotovo u proteklih godinu dana pa su tako organizovani brojni sastanci odbora, razne aktivnosti i predavanja. U petak 01. novembra u prostorijama stranke organizovano je predavanje i promocija knjige pod nazivom “Kulturno pamćenje tršćanskih “srba”, čiji je autor potpredsednik gradskog odbora u Zrenjaninu dr Mila Mihajlović.  Predsednik gradskog odbora Ljubomir Stanisavljev je najavljujući predavanje zahvalio Mili Mihajlović na izdvojenom vremenu i na sjajnoj knjizi kojom pokušava da ukase na značajnu ulogu dijaspore u očuvanju nacionalnog identiteta i kulture naše zemlje, ali i na važnost očuvanja te dijaspore, a ujedno je i najavio veliku tribinu koja će biti održana u našem gradu u organizaciji zrenjaninskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Knjiga “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” je naučna studija koja definiše nacionalnu kulturu u dijaspori i kulturno pamćenje Srba van granica naše zemlje i koja na trovekovnom životu i integraciji i asimilaciji tršćanskih Srba analizira problematiku asimilacije koja je jedan od najvećih globalnih problema jer sputava očuvanje nacionalnog identiteta jedne zajednice izvan granica države matice. Autor knjige dr Mila Mihajlović istakla je da još jedna Srbija živi van granica naše zemlje i da je glavno pitanje koje se postavlja kako očuvati te ljude, kako sačuvati kulturu i kako upravljati tim ogromnim blagom koje se nalazi van granica Srbije.

Dr Mila Mihajlović autor je osam naučnih knjiga, od kojih sun eke prevedene i na strane jezike, dobitnik je nagrade Grada Zrenjanina za 2012. godinu, Specijalne nagrade žirija italijanske književne nagrade 2014., nosilac je “Zlatne značke” Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2017. godinu, a za knjigu “Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” dobitnik je povelje “Rastko Petrović” za najbolje prozno delo 2017 godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here