Miloš Jovanović o potpisivanju ugovora sa Evroazijskom ekonomskom unijom

0
127

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je ocenio da potpisivanje ugovora sa Evroazijskom ekonomskom unijom za Srbiju predstavlja još jednu mogućnost za razvoj slobodne trgovine.

Na dan kada je premijerka Ana Brnabić u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, iz Brisela je i zvanično ukazano da Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, sve dok ne postane članica EU. Portparolka EU Maja Kocijančič je rekla da će na dan ulaska u EU Srbija morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini  i da u pitanju nije nikakav “novi uslov” već opšte pravilo koje važi za sve kandidatske zemlje. Kako DSS ocenjuje potpisivannje ugovora u Moskvi, pitali smo predsednika Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića.

Sporazumom sa Evroazijskom ekonomskom unijom je proširena lista proizvoda iz Srbije koji mogu da se izvoze na teritoriji EAEU bez carine, povećane su kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi se zona slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan. Pored Rusije, članice EAUE su Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here