Pojava PRRS virusa kod svinja

0
1705

Na farmama svinja u Danskoj se pojavio tokom leta novi soj PRRS virusa, koji je proizvođačima već naneo ozbijne gubitke.

Kako je preneo portal Pigprogres, najgore su prošle farme koje ranije nisu imale kontakta sa virusom i imale su najveće gubitke. Novi soj nastao je kombinacijom evropskog i američkog soja putem vakcinacije životinja. Kako je navedeno, do ove situacije je došlo kada je jedna farma promenila vakcinu. Jedna od vakcina je Suvaksin PRRS Mlv koju proizvodi “Zoetis” ekskluzivno za dansko tržište i prisutna je odnedavno. Dansko ministarstvo zaštite životne sredine i hrane naložilo je da se vakcina povuče sa tržišta. Proizvođač druge vakcine je Hipra, a protiv nje nisu preduzeti koraci. “Zoetis” je izrazio nezadovoljstvo odlukom danskih vlasti, ukazujući na to da je dobro poznat fenomen da virus respiratornog sindroma redovno mutira, što je i dokazano više puta. Pritom, kompanija je mišljenja da ima podršku Evropske agencije za lekove, koja ne vidi razlog za kopiranje danske odluke za celu Evropu.

Inače, zaražen je centar za veštačko osemenjavanje Hating koji je kasnije, preko semena nerastova, proširen na najmanje trideset pet farmi. Iz Hatinga tvrde da seme nije izvoženo van Danske. Centar za veštačko osmenjavanje je verovatno zaražen sa pet kilometara udaljene farme koja je koristila obe gore navedene vakcine. Portal je napomenuo da Hating ima preko šest stotina kupaca, širom Danske i u inostranstvu. Dodaje se da je na nekim od zaraženih farmi uginulo preko pedeset odsto prasadi.

Trenutno se ne može sa sigurnošću reći kolika šteta može da se očekuje i dokle će virus da se širi. Inače, centar za veštačko osemenjavnje je potpuno ispražnjen i naseljen novim životinjama.

Kako su za portal Agrosmart potvrdili stručnjaci iz ove oblasti, Danci su preduzeli sve neophodne mere, ali ukazuju i na to da bi nadležni u Srbiji takođe trebalo da obrate pažnju na ovaj slučaj jer se u našu zemlju uvozio priplod iz Danske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here