Budimka napokon dobila vlasnika

0
280

Vest da je Budimka napokon dobila vlasnika i da će na proleće početi sa proizvodnjom, obradovala je poljoprivrednike iz Požege i okoline .

Zbog nepostojanja velikog otkupljivača, što ovo preduzeće nekada i jeste bilo sa pet hiljada svojih kooperanata, mnogi su obustavili ili smanjili proizvodnju voća i povrća, a ono što im je stizalo na rod ili su ostavili da trune ili davali u besecenje. Na primer, industrijsku jabuku su najviše mogli da prodaju za pet dinara. Budimka u stečaju je prodata na javnoj licitaciji, iz trećeg pokušaja. Za oko dve stotine trinaest miliona dinara fabriku u Požegi je kupila ITN grupa iz Kosjerića koja se bavi inovacijama u poljoprivredi i proizvodnjom smrznutog voća i povrća. ITN je postao vlasnik hale u Požegi sa pripadajućim objektima i parcelama, dok je Budimkino tovilište u selu Zdravčići kupio Inmold iz Požege čija delatnost nije poljoprivreda.

Kako je naveo portal Agronjuz, Budimka je privatizovana juna 2008. da bi januara 2010. kupoprodajni ugovor sa novosadskom firmom Pan komerc bio raskinut. Potom su preduzeće preuzeli i proizvodnju nastavili zaposleni. Na ivici ekonomskog opstanka preduzeće je bitisalo do kraja 2015. kada je proizvodnja obustavljena.Prethodno, privredni sud u Užicu je proglasio bankrotstvo Budimke čime ju je oslobodio duga od trinaest miliona evra.           Uoči prvog javnog nadmetanja za prodaju, najavljeno je da se za Budimku interesuju dvadeset četiri kompanije iz Evrope, Azije i Srbije. Ova aukcija, kao i naredna propala je jer se niko od zainteresovanih nije javio.

Da li se požeški poljoprivrednici s pravom nadaju da će voće i povrće opet kao nekada prodavati Budimki za sada je nemoguće saznati u ITN grupi. Posle licitacije, kada je ITN proglašen kupcem iz ove kompanije su poručili da će početna ulaganja u fabriku iznositi pet miliona evra i da će sa proizvodnjom početi na proleće. Kako je nezvanično rečeno u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, ITN grupa se obavezala da će sto dana od primopredaje početi sa radom i već naredne godine oformiti veliku mrežu kooperanata od kojih će otkupljivati sirovinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here